Otteppaeae - dag 2



Så fortsatt ynglingarnas VM i Otepää. Idag med den något mindre prestigefulla klassen under 23. Framförallt de unga norska världscuplaget var ju ej på plats.

På spinnsidan blev utdelningen förväntat god med en överlägsen seger för Kulta-Krista. Även Kerttu lyckades väl skapligt med en 9onde placering. Pojkvaskrarna var väl aningen mindre lyckosamma och fanns väl att finna på lägre halvan av startfältet. Därutöver har det väl  också tävlats i Nordisk Kombination idag, men där var resultaten så urusla att jag inte orkar kommentera eländet destomera. Den för mig helt okända grenen dambackhoppning har också genomförts, men inte här blev det någon större framgång men iaf en 17onde plats, om det var att vänta eller inte är jag helt oförmögen att bedömma.

Länk till resultatöversikt för den intersserade.

http://www.tehvandi.ee/njwsc/index.php?id=60

Krista på presskonferens (undrar om Wassbergtekniken är en gångbar term globalt?)



Jag hittade också en inför-loppet intervju med Krista.




Hoppas det märks att HTML kodningen blir lite bättre för var dag också xP som glad amatör på den fronten är det ju inte alltid det blir helt rätt från börja, eller slutet för den delen. Mest typ klipp o klistra blunda och hoppas på det bästa. Men nu sticker ju iaf inte bilderna och vidorna utanför "ramen" längre iaf.

Summary

Heh, bloggandet tenderar bli lite hackigt, blev väl 4 inlägg idag nudå och så var det väl någon vecka sen sist. Men nu fick jag den briljanta iden att göra en lite summerande post här för att lättare kunna organisera läsandet. (Min tanke går ju hela tiden till oöverträffade antalet läsare av denna blogg, host host...)

Blogginlägget  Thurisasz innehåller lite bilder och filmsnuttar samt en kort redorgörelse för keikkan jag var på 21.01.2010.

Otepää debrief är en liten sammanfattning av första dagens händelser under J/Uvm i Estland.

Vill man se något lite mera privat och läsa om mina strapatser i skidspåret kan man titta till DM

Sen kom väl min statsvetarsida fram lite när jag fann det nödvändigt att kommentera situationen i Egypten som jag så klart har stenkoll på ;P  Rise of the Pharaoes

Far i Frid!

random pic as illustration


Thurisasz



Senaste fredag besökte jag det eminenta bandet Turisas miniturnes andra hållplast i seinäjokis rytmikorjaamo. De tre finlandsspelningarna var de ett led promotningen av det nya albumet "Stand up and Fight" som kommer att ges ut 24 Februari. Nästa hållplats för bandet är Mexico och en därpåföljande nordamerika och europa turne.



Nåväl, fast jag nu aktivt lyssnat på bandet sen deras förra skiva,"The Varangian Way" (2007) så har jag inte tidigare sett bandet live, dels på grund av att de inte spelar så ofta i Finland, dels att jag inte inte besökt så många festivaler och klubbar i södra finland. Nu var ju inte heller den här tidpunkten den bästa, tävling dagen efter, snöstorm i annalkande och inget resesällskap. Nåväl man får väl säga att det var värt det endå, ett lakoniskt "tämligen skaplig feelis" får besrkriva känslan när de drog igång, hur det ska tolkas överlämnar jag till eventuella läsare.



Före spelningen trodde jag att det enbart var nya låtar på setlist men så var inte fallet, ganska bra det kanske också eftesom stämningen blir högre med känt material, och de 4 nya låtarna fungerade som apptajsers för skivsläppet. Jag tror jag återkommer med låtrecensioner i ett senare inlägg, så det inte blir allt för spretigt. Nåjo vad kan vi säga om showen då?  Ny scenkläder för alla, reducerad warpaint på nettan i förmån för mer feminin sminkning, och så en ny (sessions?) bassist, som dock inte verkade vara den skarapste kniven i lådan. Han hade dock brutalast warpaint. Sen fick jag bevittna en första Wall of Death, (passande nog under Rex Regi Rebellis), även om jag deltog lite i Moshandet mesade jag ur denna med hopp om att klara mig helskinnad till morgondagens strapatser. Nu var den ju kanske inte så brutal då det var ett tjog teinin som clashade ihop men likväl..



Kom ju ihåg att ta med mig kameran denna gång men tyvärr så var ju batteriet inte laddat...  några kort och några kortare filmsnuttar fick jag iaf på "film".

det tog ju mig en lite tid att trixa in filmklippet så det får bli ett framtida projekt att få det att få rutan i vettig storlek. Kvalitet och längd finner man säkert bättre annorstädes på tuben men dessa har ju ett större värde för mig ;)

Först ut, One More, en såndär ölhävar sång.




Sen a portage to the Unknown, fan så fin lyrics även om den är lite lugnare.





Sist har vi en av de nya låtarna, den ytterligt cheesy Hunting Pirate, fick en moshen i ryggen mitt i så den blev ännu kortare.



Otepää debrief



Så har ju J- och U-Vm i de nordiska grenarna startat i Otepää. Första dagens skidevent gick mest i Norska favör med seger både i herr och damklass. I damklassen tapetserade norskorna hela pallen plus fjärde plats...  (känns som om norge alltid dominerar juniormästerskapen, störst stötteapparat månne?)

Lyckligtvis fick vi en finsk ljusglimt i och med brons i pojkarnas 10 km skate i form av Perttu Hyvärinen.

Här en intervju med killarna på pallen.

http://www.youtube.com/swf/l.swf?video_id=t7WLsbUAl1Q&autoplay=1

Ett urdrag av de finska resultaten.

Rank Bib FIS Code Name Year Nation Time FIS Points
3 97 3180557 HYVARINEN Perttu 1991 FIN 24:22.7 44.69
20 89 3180571 LAHDEMAKI Sami 1992 FIN 25:18.9 75.80
24 53 3180766 OJANSIVU Antti 1993 FIN 25:26.3 79.89
25 33 3180614 HUHTA Jari 1991 FIN 25:33.5 83.88


13 60 3185343 SAAPUNKI Susanna 1992 FIN 14:31.6 74.49
15 87 3185265 PITKAENEN Marjaana 1991 FIN 14:33.3 76.13
21 62 3185311 GRUNDVALL Maria 1991 FIN 14:49.0 91.25
33 48 3185357 KAINULAINEN Anni 1992 FIN 15:04.6 106.27


Hela damklassens resulat
http://www.fis-ski.com/uk/604/610.html?sector=CC&raceid=17716

Och herr
http://www.fis-ski.com/uk/604/610.html?sector=CC&raceid=17717


DM

Blev ju två tävlingar för undertecknad i helgen också, först på Lördag 15 jm kl. Det blev en väldigt bra fartfördelning för min del, öppnad lungt för att kunna hålla jämnt tempo, lyckades ju undvika att bli sist med två placeringars marginal tom denna gång. Ett steg framåt lika väl, jämfört med i Vörå veckan innan krympte avståndet till täten med någon minut, dock var ju banaprofilerna något olika.

Sen blev det en stafett också, måhända aningen överraskande. Fick skida 2a sträckan i Minken 2, tappade en del position men tyckte iaf att jag hängde med Kronan och Femman skapligt på andra delen av sträckan. Börjar så smått kännas som man faktiskt tävlar och inte bara masar sig runt spåret. Dock kommer ju faktum emot, att trots att formen stiger, hjälper det inte så oändligt mycket då grunden och därmed kapaciteten inte är upptränad i tillräcklig grad under sommaren och hösten. Såg ett passande citat angående detta häromdagen, har man bara tränat ordentligt under sommaren kommer nog formen förr eller senare också på vintern även om man kan få små bakslag. Tänker man tvärtom att man inte  tränat optimalt på sommaren ska man inte heller räkna me något på vintern, fast det säger ju iofs sig själv.

En annan positiv sak var ju att vallningen fungerade prickfritt jämfört med tidigare under säsongen, lite styvare skidor med mera fäste under lördagen då det mjuka underlaget var lite lömskt. På söndag var det så kallt att fästet inte blev något större problem,  minimifäste under det mjuka paret. Glidmässigt blev det väl toko på lör och vauhti på sön, ngn nogrannare analys är jag inte kapabel till xP

Sammanfattningsvis var detta de två bästa loppen hittills i år, återstår att se om formen börjar falla efter DM vilket varit fallet de två senaste åren. Eller om man lyckas få till en formtopp till FSSM på hemmaplan vilket är tanken iaf. Nästa veckoslut tar vi tävlingsledigt och kikar hur de stora pojkarna kör i Vörå FM.

Rise of the Pharaoes

Mja kanske en något missledande och rent felaktig rubrik, men det lät så katchigt så det fick stå ;)

Nåjoo vad jag tänkte kommentera var situationen i Egypten, där likande händelser som i Tunisien satt fart. Skillnaden är ju att då Tunisien är en tämligen liten spelare i området hör ju Egypten snarare till tungviktarna även om de kanske inte är lika profilstarka som under Nasser eller något sånt... Nåjo men en revolution i Egypten får i alla fall större symbolvärde runtomkring i både Mellanöstern och säkert också världen. Dock har väl han Hosni som styrt sen 80 talet lite mera pli i sin maktposition än motsvarnade i Tunisien.  Dock lär delar av hans familj ha flytt till London.

Man kan ju fråga sig om 2011 blir Mellan Österns 1989, dock finns det ju två möjlig utgångar utifrån det påståendet också. Antingen frigörelse från diktaturer som i östeuropa eller så ett blodigt nedslag av oppositionen a la Himmelska Fridens torg.  Om nu omstörtningen går i hand uppkommer nästan frågeställning, kan de krafter som iscensatt den också ta till vara förändringen. Lätt hänt är ju att en genuin folklig resning "kuppas" av någon ideologisk grupp. I egypten lär det vara sekulära socialistiska grupper som står bakom demonstrationerna, huruvida de kan unvika tillexempel att islamska fundamnetalister tar över i slutändan enligt mönster från Iran, får tiden utvisa.

Dock verkar det lite tyst i media om det hela, Egyptens ledning ska väl ha ett god realation till USA vilket kanske innbeär att man inte ser så blida ögon på protesterna?


Liten avvikelse

Jahas vad har hänt sen förra uppdateringen nudå?

Om jag följer min programförklarings skulle jag typ bara snacka lite om Liberec sprintarna men jag tror jag ska kommentera min egen "karriär" lite.mÄven om det kanske går lite mot bloggens ursprungliga programförklaring.

Nåjo i torsdags var det 8 km skate på Öjberget i nydrivad snö, det gick erbarmligt. Glidet verkade dock okej trots en ganska klar åttonde och sista plats.  Det resultatet gav inte råg i ryggen för nästan tävling jag hade anmält mig till, 15km skiathlon i Vörå på FM-banan = uppför slalombacken :S

Nåjo, av någon anledning fick jag startplats i första led och stakade på ganska bra på platten men lugnade ner mig så småningom när backarna kom emot. Ingen ide att knäcka sig, typ. Slutligen utkristalliserades ett arriärgarde av mig och min ärke-nemisis Patrik Skog, det blev en episk holmgång i 15 km där båda hade sina starka och svaga sidor och taktiken blev tvungen att vara i perfekt skick. Trots ett misslyckat skidbyte, där en skidan lämnade kvar i depån när jag skullet sticka iväg, så lämnade avgörandet till sista varvet. Där blev det klart att jag hade sämre glid också på skate, att jag hade det på klassist var inte så oväntat då jag hade fått för mig att man måste ha världens bergsfäste på banan. Men med det i baktanke sket jag i att försöka göra ngt uppför slalom då jag antagligen skulle bli omblåst senare utför, utan satsade på att ligga i peesin ist. Det lyckades så till vida att ner på flacken var det ännu oavgjort, sen ballade jag mig lite i en kurva inne på stadion så att en lucka uppstod som jag inte förmådde täta längre. Sist och slutligen var jag ganska tam på upploppet så det ändrade kanske inte så mycket i sak.

 

Jahaaja, tror vi sätter punkt där för denna gång innan det blir någe längre.


Vinst i pisten!

Heh, ska passa på att spamma inlägg nu när man en gång är i farten.

Det var en stund sedan, men Poutiainen fick kliva högst upp på pallen idag. Det var glädjande (om än delad glädje), nu är det bara nordisk kombination kvar så har vi faft någon på pallen i de traditionella (individuella) vintersporterna. Dock sitter ju NOK lite närmare mitt hjärta än alpint.

http://svenska.yle.fi/nyheter/artikel.php?id=205485

Tour de Ski "sum up"

Det var egentligen orsaken till att jag tog mig bloggen till minnes igen, nämligen ett sportevenmang på skidor som engagerar (mig iaf). Det hade ju egentligen tänkt börjar redan förra hösten och jag vet inte hur länge namnet varit regrisrerat, under OS var det nära igen att ta fart men jag är lite lam att sätta igång me de mesta så detta blev inget undantag. Men nu under Tour de Ski kröp återigen hungern efter att vara krönikör fram, även om nu själva evenmanget är slut kanske man kan summera lite istället då man har tid och inte är allt för inne i bubblan som jag tenderar bli i dylika fall. Man kan ju ta det som en mjukstart inför VM om inte annat.

Jaha, var börjar man då? En hederlig lista med lite kommentarer får väl anses lämplig.

Vi börjar på damsidan, pallplatserna först.

1) Kowaltjuk som vinnare i damklassen var väl ingen överraskning i Björgens frånvaro, snarare att blev det aningen jämnare än man kunde förutspå de två första dagarna. det var väl främst de två skateloppen under etapp 5 och 6 som vållade lite problem.

2) Johaugs tour räddades av en 3e sista bra sträcka, en nästsista "crazy good" sträcka och en sista helt i hästväg. Inför sista sa hon att det går att ta igen 1 minut, men när man tar in redan på platten och kör ikapp polskan med 2 min är det nog något utöver det vanliga. Men så verkar ju hon som byggd för alpe cermis etappen också.

3) Longa. EN liten överraskning, bra jämn form och starkare än vanligt i skate.

Sådär, över till de finska tjejjerna, vi koncetrerar oss på de som tog sig imål.

8) Lähteenmäki. Denna tour får vi förhoppningsvis komma ihåg som början till hennes march mot stjärnorna. Speciellt den första masstarten var inponerande, överlag också väldigt jämnt preseterat för att vara så ung. Bara en vallnings miss tog ner helhetsintrycket en aning. Hoppas på skadefria och friska träningsår framöver så har vi en världstjärna inom något år med lite tur.

11) Roponen. Skidade ganska jämnt men utan att glänsa, hävdar att formen är bättre än för ett år sen, svårt att dra den slutsatsen av resultaten dock. Vi får hoppas det lossnar mot Oslo, men det brukar inte riktigt lyckas för mamman som kanske börjar ha sina bästa år bakom sig.

13) Aikku, mycket upp och ned. Varvade topplopp i klassiskt med katastrofer i skate. Mycket förklaras väl av olyckan tidigare på säsongen, och hon verkar hoppfull inför Oslo. Troligtvis vårt största medaljhopp när allt kommer omkring på en individuelldistans på damsidan.

18) Sarasoja, harvar på i mellanskiktet, verkar inte ha utvecklats något från ifjol.


Så över till gubbarna.

1) Cologna. Här såg vi majestätisk åkning, jag tror man kan jämföra hans skidåkning med Alain Prosts F1körning. Ekonomiskt, snabbt och kalkylerande, riskmimimering. Där Kowaltjuk bara har en växel att köra på kan Cologna lägga upp loppen mycket bättre och taktikera i fältet. Han var väl inte snabbast på någon sträcka, men det behövdes inte heller. Även om han är den just nu jämnstarkast är det dock ingen garanti för framgångar i vm. Norhthug verkar börja hitta formen och Baur visade att gammal är äldst uppför Final Climb.

2) Northug. detta måste vara det närmaste rockstjärna man kommer i skidvärlden, fiser han så drevar tidningarna om det.  Han kom ganska kritiserad till touren och startade inte heller särskilt bra men formen verkade börja skärpa till sig på slutet.  Även om jag inte riktigt vill gå så långt som Sverker i sin skidblogg http://sverkersskidblogg.blogspot.com/2011/01/kallas-moraliska-seger-och-vafflorna.html

" denne Northug. Denna överjordiska skidåkning som när som helst drabbar oss nästan som ett gudomligt ingripande. De som anmärker på att han inte gör detta varje gång borde betänka konsekvenserna av sitt uttalande: om han gjorde det alltid, som en maskin, skulle all tävlingsverksamhet förlora sin mening. De gudar vi vill skall nedstiga bland oss måste också vara människor. Annars bör de stanna i sin himmel. Jag gillar Northug jordisk."

tycker jag han beskriver något av den känsla man kan få då Northug är i form, vissa har väl lite svårt med hans uttalanden men det tror jag man kan lasta slaskpressen för i stor del.

3) Bauer, gamlingen sliter hårt med att inte kunna utmana på spurter och sprinter, och när han har dåliga skidor på nästsista favoritdistansen är det inte dukat för seger i alla fall. Men under sista etappen såg vi i alla fall vad han går för i bästa fall.


De finska herrarna behagade inte komma imål, positivt var väl iaf den första masstarten samt Heikkinens vinst. Vi får hoppas formen stiger fram til VM men lite knapert verkar det.

Den största snackisen förutom Cirkus Northug var väl vallningshelvetet på sista dagen. Både Sverige och Finland verkade ha missat en del främst de förstnämnda, medan våra norska grannar verkade ha vanvettigt bra skidor i den två sista dagarnas våtföre. Och alltid lika lustigt, när folk som inte annars följer med idrotten så hårt kanske börjar skrika om hela vallateamets avgång efter en fadäs. Nåjoo... kanske vi tar och avrundar där.

//aku

RSS 2.0