Rise of the Pharaoes

Mja kanske en något missledande och rent felaktig rubrik, men det lät så katchigt så det fick stå ;)

Nåjoo vad jag tänkte kommentera var situationen i Egypten, där likande händelser som i Tunisien satt fart. Skillnaden är ju att då Tunisien är en tämligen liten spelare i området hör ju Egypten snarare till tungviktarna även om de kanske inte är lika profilstarka som under Nasser eller något sånt... Nåjo men en revolution i Egypten får i alla fall större symbolvärde runtomkring i både Mellanöstern och säkert också världen. Dock har väl han Hosni som styrt sen 80 talet lite mera pli i sin maktposition än motsvarnade i Tunisien.  Dock lär delar av hans familj ha flytt till London.

Man kan ju fråga sig om 2011 blir Mellan Österns 1989, dock finns det ju två möjlig utgångar utifrån det påståendet också. Antingen frigörelse från diktaturer som i östeuropa eller så ett blodigt nedslag av oppositionen a la Himmelska Fridens torg.  Om nu omstörtningen går i hand uppkommer nästan frågeställning, kan de krafter som iscensatt den också ta till vara förändringen. Lätt hänt är ju att en genuin folklig resning "kuppas" av någon ideologisk grupp. I egypten lär det vara sekulära socialistiska grupper som står bakom demonstrationerna, huruvida de kan unvika tillexempel att islamska fundamnetalister tar över i slutändan enligt mönster från Iran, får tiden utvisa.

Dock verkar det lite tyst i media om det hela, Egyptens ledning ska väl ha ett god realation till USA vilket kanske innbeär att man inte ser så blida ögon på protesterna?


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0